Akkerbouw

Nieuws 548 x bekeken 1 reactie

VN: van monocultuur naar mozaïek van duurzame landbouw

Cancún - De landbouw moet omschakelen van monoculturen en intensieve veehouderij naar een mozaïek van duurzame productiesystemen, die niet afhankelijk zijn van externe bronnen. Dat stelt de Unctad, de organisatie voor handel en ontwikkeling van de Verenigde Naties.

Unctad stalt dat de systemen voor voedselproductie in hoge mate afhankelijk zijn in een voortdurende investering in energie-intensieve machines en andere input - zoals kunstmest - gebaseerd op fossiele grondstoffen.
De geïndustrialiseerde landbouw gebruikt in vergelijking met veertig jaar geleden 2 tot 3 keer meer kunstmest en anderhalf keer zoveel bestrijdingsmiddelen voor de productie van een kilo voedsel.
De geïndustrialiseerde landbouw gebruikt tien keer zoveel energie dan de biologische landbouw.
Door de uitstoot van stikstofoxiden draagt de landbouw in hoge mate bij aan de uitstoot van broeikasgassen, stelt Unctad. De VN-organisatie bepleit ondermeer dat de internationale ontwikkelingssamenwerking veel meer focus heeft op de landbouw. Internationale handelshervormingen moeten gericht zijn op ondersteuning van biologische landbouw, gekoppeld aan een echte vermindering van landbouwsubsidies en exportsteun door de ontwikkelde landen.
Volgens Unctad is het in hoge mate problematisch dat grote bedrijven zoals Monsanto, Dupont. Pioneer, Syngenta en Bayer een groot marktaandeel hebben in de markt voor bestrijdingsmiddelen, zaaizaad en genetische veranderde gewassen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Als ik dit allemaal lees krijg ik het idee dat de Unctad wordt bevolkt door Greenpeace- coryfeeën en pseudo-wetenschappers uit links-idealistische hoek. Toevallig ook meegeschreven aan IPCC rapport?

Of registreer je om te kunnen reageren.