Akkerbouw

Nieuws

’Uienteler weet te weinig van markt’

Broek op Langedijk – Veel uientelers hebben te weinig kennis van de wereldmarkt. Dat zegt Marien Lambregtse van Gibo Groep in het Uien magazine van uienzaadbedrijf De Groot en Slot. ”Zij zijn vaklui als het gaat om de teelt, maar laten de afzet in de regel over aan commissionairs.”

Als telers zich verdiepen in de markt, spiegelen ze zich volgens Lambregtse aan de rolmodellen van de sector. Die rolmodellen scoren gemiddeld tot 5 cent beter dan een doorsnee teler.

Verder vindt Lambregtse dat pools de prijs drukken, omdat altijd kan worden geleverd. Deelname vindt hij begrijpelijk, maar mag niet meer dan een basis van de afzet vormen. Om meer kans op winst te maken, drukt hij telers op het hart om beschikking te hebben over een schuur. ”Als je alles weg doet, heb je geen kans meer op winst.”

Of registreer je om te kunnen reageren.