Akkerbouw

Nieuws

Termijnmarkt suiker en tarwe naar record

Londen - De tarwe- en suikerprijzen stegen woensdag op de termijnmarkt in Londen naar nieuwe records.

Het eerstaflopende termijncontract voor voertarwe bereikte nooit eerder een niveau van 200 pond per ton (234 euro per ton). Het termijncontract voor suiker steeg woensdag in Londen boven de 830 dollar per ton (632 euro per ton). Dat is de hoogste prijs voor witsuiker in bijna 30 jaar.

De koolzaadnotering op de termijnmarkt in Parijs sloot dinsdag boven de 500 euro per ton. Tarwe kostte in Parijs meer dan 250 euro per ton. Deze prijzen zijn niet meer voorgekomen sinds voorjaar 2008. Woensdag daalden de tarwe- en koolzaadnoteringen weer iets in Parijs.

Ook op de fysieke markten stijgen de tarweprijzen, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. “De Franse handel betaalt 255 euro per ton voertarwe voor levering in januari. Maaltarwe is iets duurder.”

Volgens de woordvoerder hebben Nederlandse tarwetelers minimaal 200 euro per ton nodig om uit de kosten te komen. “Zonder bedrijfstoeslag moet tarwe zelfs 240 euro per ton opbrengen om uit de kosten te komen. De graanprijzen zijn een stuk hoger dan voorgaande jaren, maar het is zelfs bij deze prijs nog steeds geen vetpot voor de akkerbouwer.”

De woordvoerder stelt dat de graanmarkt nerveus is. “Dat komt vooral omdat de vooruitzichten voor het nieuwe seizoen niet goed zijn. In de VS staat het wintergraan er minder goed voor dan eind vorig jaar. Australië heeft alleen voertarwe en geen maaltarwe. In Argentinië staan de pas ingezaaide mais en sojabonen er slecht voor vanwege droogte. In Rusland is veel minder wintertarwe ingezaaid. Terwijl de wereld volgend jaar een recordoogst nodig is om het graanverbruik bij te houden.”

Of registreer je om te kunnen reageren.