Akkerbouw

Nieuws

Te rooien areaal bieten fors gereduceerd

Dinteloord - Het nog te rooien bietenareaal is in de afgelopen week teruggedrongen van 4.400 naar 200 hectare.

Dat meldt Suiker Unie. Vooral in de fabriek in Dinteloord zijn veel bieten verwerkt die onder de calamiteitenregeling zijn ontvangen. De winterse omstandigheden hebben in het zuiden het vervoer van de bieten belemmerd. Hevige sneeuwval maakte in een aantal regio's bietenhopen onbereikbaar en wegen onbegaanbaar. Op veel plekken zijn ligplaatsen nog steeds slecht bereikbaar. Hierdoor was de aanvoer in Dinteloord op zaterdag 17 en zondag 18 november minder dan normaal, waardoor de fabriek iets minder bieten heeft verwerkt. Vanaf woensdag moesten nog zo'n miljoen ton bieten worden verwerkt. Dit duurt ongeveer vier weken.

Suiker Unie merkt tenslotte op dat het van belang is om de temperatuur in de bietenhoop goed in de gaten te houden. Als de temperatuur in de hoop boven 8 graden komt, is het belangrijk om te ventileren. Suikerbieten moeten vorstvrij, koel en droog worden bewaard. Onvoldoende afgedekte bieten met vorstschade kunnen eventueel onder de calamiteitenregeling worden geleverd.

Of registreer je om te kunnen reageren.