Akkerbouw

Nieuws 197 x bekeken

Tarwenoteringen stijgen fors door kwaliteitsproblemen VS

Den Haag – Tarwenoteringen stijgen internationaal fors. De oorzaak ligt vooral in langdurige droogte in de Verenigde Staten. Op dit moment wordt slechts 38 procent van de tarwe in de VS als goed tot heel goed beoordeeld. Vorig jaar was dit nog 59 procent.

De prijs voor maaltarwe steeg op de Duitse termijnmarkt in Hamburg richting de 255 euro per ton. In het Franse Rouen wordt bijna 245 euro betaald.

Naast de matige kwaliteit van de Amerikaanse tarwe, speelt ook de aanhoudende uitvoer vanuit de VS een rol, aldus een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. Sinds juli heeft de VS meer dan 25 miljoen ton tarwe geëxporteerd, terwijl in voorgaande jaren de export steeds zeer beperkt was. De voorraden slinken daardoor snel.

Ook de Australische oogst ziet er minder goed uit als verwacht, hoewel het weer zich daar nu verbetert. Een groot deel van de tarwe kan slechts als voertarwe op de markt worden gebracht. De Hamburgse notering voor voertarwe is dan ook op weekbasis bijna 15 euro gestegen tot niveaus rond de 230 euro per ton. De handelsvolumes zijn wel relatief laag door de feestdagen.

In het algemeen lijkt het analisten als Stratégie Grains en U.S. Commodities goed mogelijk dat Europese graannoteringen verder stijgen. De uitvoer loopt namelijk verder door en doet voorraden in de Europese Unie verder inkrimpen. De afgelopen week werd voor 416.152 ton aan uitvoercertificaten aangevraagd. Het betreft 335.450 ton tarwe.

Volgens de woordvoerder van het productschap is dit een bijzonder groot volume voor de week voor kerst. De EU is momenteel een netto-exporteur van ongeveer 9,9 miljoen ton graan.

Verschillende banken denken dat de euro in waarde kan dalen de komende maanden, tot een niveau rond de 1,25 dollar. Hierdoor kan de export verder toenemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.