Akkerbouw

Nieuws

Stengelaaltje groeiend probleem op zware grond

Fijnaart - De stengelaal is van alle aaltjessoorten momenteel het grootste probleem op zwaardere grond. Sinds een jaar of drie is dit aaltje in opmars. “Niemand weet hoe dat komt en er is geen oplossing voor”, zegt Luc Remijn van DLV Plant woensdagvond op de thema-avond Aaltjes in zicht. Hij maakt zich zorgen.

Het aaltjesprobleem groeit en grondontsmetting staat onder druk. Er moet een einde komen aan de de struisvogelpolitiek van akkerbouwers als het gaat om aaltjes, vindt Remijn. Dat is ook het doel van deze avond: schaamte opzij zetten en akkerbouwers stimuleren om met het probleem aan de slag te gaan voor het te laat is.

Remijn en collega Jeroen Willemse geven een spoedcursus aaltjes en aaltjesbestrijding. “Met alleen gewasrotatie en groenbemesters red je het niet. Grondontsmetting helpt, maar staat ter discussie. Er is sprake van dat het in 2015 niet meer is toegestaan.”
Dit is niet alleen een Nederlands probleem. “Aaltjes komen overal voor. In bijvoorbeeld België, maar ook in Denemarken zitten aaltjes in de grond. 

Op lichte grond kan driekwart van de telers last hebben van vrijlevende aaltjes. Het verraderlijke van deze soort is dat ze in droge omstandigheden niet zichtbaar zijn.  “Zodra het nat wordt, weet je niet wat je ziet. Ze wachten onderin de bodem.”
Er zijn verschillende methodes om aaltjes aan te pakken. Afzonderlijk werken ze niet voldoende. Het gaat om de juiste combinatie.

Een gegeven waar akkerbouwers mee aan de slag kunnen is dat stengelaaltjes op dezelfde plek blijven zitten in een perceel. “Daaromheen kun je best je uien telen. Leg de plek vast. Dat kan handmatig op een kaart of met gps”, is een van de tips die wordt gegeven. Ook wordt uitgebreid stilgestaan bij het aaltjeswaardplantschema. Hiermee kan een bouwplan worden samengesteld waarmee aaltjes kunnen worden gecontroleerd.

En, erg belangrijk bij aaltjesproblematiek, maar ook in de beheersing van veel andere problemen; een goede start van het gewas en doorgroei maakt de plant weerbaar.
Er zijn nog drie thema-avonden; 16 december (vanavond) in Goes, 21 december in Sluiskil en 22 december in Mijnsheerenland.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.