Akkerbouw

Nieuws 211 x bekeken

SovEcon: Rusland spreekt voorraad graan sneller aan

Moskou – Rusland importeert sneller dan verwacht graan en verkoopt een deel van de interventievoorraad mogelijk al in maart. Dat schrijft het Russische analysebureau SovEcon op de website. Vooral de Russische veehouderij loopt nog sneller dan verwacht tegen tekorten aan, aldus SovEcon.

Rusland zag de graanoogst dit jaar bijna 40 procent dalen ten opzichte van een jaar eerder. Droogte en hitte decimeerden het gewas in met name de zuidelijke provincies en Siberië. Vanwege een tekort aan voertarwe, mais en voergerst voeren veel veehouders nu relatief dure maaltarwe aan de dieren. Het blijkt ook logistiek lastig het graan dat er is over grote afstanden te vervoeren naar gebieden die ernstig door droogte zijn geraakt.

De graanprijzen in Rusland werden eerst beheerst door een exportverbod, maar lopen op nu bekend is dat de export voor bloem op 1 januari 2011 weer wordt opengesteld. Volgens SovEcon kunnen ’grootschalige importen en de verkoop vanuit de interventie de spanning doen afnemen’. Rusland heeft naar verluid een grote graanvoorraad van circa 9,64 miljoen ton.

Premier Vladimir Poetin baarde eerder deze week opzien door openlijk landen met een overschot aan graan te vragen een deel van de productie te bewaren voor export naar Rusland, mocht het land een tekort krijgen. Rusland zal volgens de Russische graanunie tussen de 4 en 5 miljoen ton graan absorberen, waarvan het grootste deel uit buurlanden Oekraïne en Kazachstan komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.