Akkerbouw

Nieuws 185 x bekeken

Rusland koopt half miljoen ton brouwgerst in de EU

Moskou – Rusland heeft 500.000 ton brouwgerst gekocht in de EU. Dat leidt tot een verdere stijging van de prijs voor brouwgerst, zei Fred Klein, stafmedeweker van het Productschap Akkerbouw, dinsdagavond op een bijeenkomst in Vlagtwedde van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond.

Klein verwacht dat de aankoop door Rusland voor een deel wordt ingevuld met gerst dat nu in interventie ligt. ”Brussel is bezig gerst uit de interventievoorraad te verkopen. Als de interventiegerst aan de eisen voldoet die de Russen stellen aan brouwgerst, zal dat naar Rusland gaan. Dan moet je vooral denken aan interventiegerst dat ligt opgeslagen in Finland en Oost-Europa.”

Maar de order zal ook deels moeten worden ingevuld door op de vrije markt te kopen, zegt Klein. ”Dat zal leiden tot een verdere stijging van de prijs voor brouwgerst in de EU.”

De Franse graanbeurs in Creil noteerde vorige week € 234,65 per ton brouwgerst. In drie weken is de prijs bijna 24 euro gestegen. Het is de hoogste notering sinds juli 2008. Vooral de Duitse brouwerijen hebben veel mout nodig. Dat leidt tot extra vraag bij de mouterijen naar brouwgerst. Die willen hun aanvoer veilig stellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.