Akkerbouw

Nieuws

'Rusland heeft genoeg graan voor eigen gebruik'

Moskou - Rusland heeft voldoende graan geoogst om aan de binnenlandse vraag te voldoen. Ondanks dat de productie zwaar is tegen gevallen als gevolg van langdurige droogte. Dat zegt landbouwminister Elena Skrynnik.

Volgens Skrynnik heeft Rusland dit jaar 60,3 miljoen ton graan geoogst. Dat is 35 procent minder dan vorig jaar. Maar het land heeft een recordhoeveelheid van 1,1 miljoen ton rijst en 1,2 miljoen ton sojabonen geoogst.

Er is 15,5 miljoen hectare wintergraan ingezaaid. Dat is 16 procent minder dan vorig najaar als gevolg van erg droge omstandigheden. Er moet 30 miljoen hectare zomergraan worden ingezaaid om voldoende graan te kunnen oogsten. Skrynnik gaat er vanuit dat Rusland volgend jaar 85 miljoen ton graan kan oogsten bij een gemiddeld groeiseizoen. Op 1 juli ligt er volgens haar nog 14 miljoen ton graan op voorraad.

De Russian Grain Union is veel minder optimistisch over de graanproductie volgend jaar. Volgens voorzitter Arkady Zlochevsky van de organisatie van Russische graanhandelaren wordt er minder graan geoogst dan gehoopt. “De boeren hebben minder kunstmest tot hun beschikking dan vorig jaar. En ze zijn gestopt met het kopen van nieuwe machines. Dit zal ongetwijfeld een negatief effect hebben op de graanproductie volgend jaar.”

Andere bronnen melden dat in Rusland op grote schaal vee wordt geslacht. De voerprijzen zijn flink gestegen door een tekort aan graan. Rusland wil 3 miljoen ton voergraan importeren. Daar worden gesprekken over gevoerd met Kazachstan, Oekraïne en de EU.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.