Akkerbouw

Nieuws 362 x bekeken

Ringrot-verdenking in Wieringermeer

Wieringerwerf – Op een pootgoedbedrijf in de gemeente Wieringermeer is mogelijk ringrot vastgesteld.

Het bedrijf is officieel verdacht verklaard, naar aanleiding van het traceringsonderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) naar de ringrotbesmetting in Flevoland.

Het bedrijf in Wieringermeer heeft in 2008 pootgoed ontvangen van een verdacht bedrijf in Flevoland. De VWA meldt dat het vervolgonderzoek op het betrokken bedrijf langere tijd vergt. Het is de vraag of de verdenking nog dit jaar formeel bevestigd zal worden.

Uit het traceringsonderzoek van de VWA blijkt dat de ringrotbesmetting waarschijnlijk zijn oorsprong heeft op een bedrijf in Flevoland, dat voor de teelt in 2008 uitgangsmateriaal uit Duitsland kreeg. Dat bedrijf heeft materiaal geleverd aan een tweede Flevolands bedrijf, waar de besmetting aan het licht is gekomen.

De VWA zet het onderzoek naar de besmetting in Wieringermeer nog voort. Als de verdenking wordt bevestigd, heeft dat gevolgen voor verwante partijen van hetzelfde ras en herkomst die aan andere pootgoedtelers zijn geleverd. Het gaat om ongeveer tien telers, waar de betrokken partijen zijn geblokkeerd.

De VWA kijkt nog naar de mogelijke verspreidingsrisico’s. Verder is contact opgenomen met de Duitse autoriteiten om te zien of het bedrijf dat uitgangsmateriaal heeft geleverd naar Flevoland, ook een relatie heeft met ringrot. Vooralsnog is er voor de VWA geen reden maatregelen te nemen voor pootgoed dat gerelateerd is aan de Duitse leverancier. De partijen zijn vrijgegeven door de VWA.

De VWA probeert te achterhalen over het Duitse uitgangsmateriaal de bron is van de besmetting of dat er wellicht een andere oorsprong is. Het is de vraag of die bron nog kan worden achterhaald, omdat het gaat om een besmetting die mogelijk al enkele jaren geleden is ontstaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.