Akkerbouw

Nieuws

Pootgoedexport verloopt sneller dan verwacht

Emmeloord/Joure - De aardappelhandelshuizen zijn tevreden over de pootgoedexport. Het seizoen is met een achterstand begonnen en moeizaam verloopt het nog steeds, maar tegen verwachting in ligt de export behoorlijk op schema.

“Het is veel werk, maar aardappelen gaan op tijd weg”, zegt Jan van Hoogen, waarnemend directeur bij Agrico. “Telers werken hard en maken lange dagen. We hebben echter nog geen schepen hoeven laten vertragen. En de achterstand was in het begin groot door de late oogst.”
Agrico probeert rekening te houden met de feestdagen. “We hebben geprobeerd om tussen Kerst en Nieuwjaar geen boten te laden om een beetje tot rust te komen. Boeren zijn al sinds augustus aan het werk.”

De vraag en prijsvorming is goed. “Consumptieaardappelen zijn overal duur, dat scheelt. Logistiek is het een puzzel om alles op de goede plek te krijgen.”
Jan Hoogenboom, financieel manager bij HZPC, is ook tevreden: “Gezien de omstandigheden gaat het heel goed. Telers moeten een aantal malen sorteren om de grond goed van het product af te krijgen. Er wordt hard gewerkt en we hebben de achterstand ingelopen. Op 1 januari zijn we even ver als twee jaar geleden. Het is niet eerlijk om te vergelijken met vorig jaar, toen het bijzonder snel ging. Het is kunst en vliegwerk, zowel voor de boer als voor onze mensen. Ik vind het een heel knappe prestatie dat we zo zijn ingelopen.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.