Akkerbouw

Nieuws 1331 x bekeken 1 reactie

‘Phytophthora verrassing in peen’

Kraggenburg - Phytophthora is de grootste verrassing bij het tarreren van peen, vertelt Mart Muijsers van M & B Peen in Kraggenburg. Dit is het gevolg van teveel water in de bodem.

Peen met phytophthora gaat met voorrang de koelhuizen uit, omdat de ziekte zich verspreidt.
Verder verloopt het tarreren zoals verwacht, vertelt Muijsers tijdens het proefspoelen op donderdagmiddag. “De kwaliteit is wisselend en grillig. Van dezelfde teler kan de kwaliteit sterk verschillen. Dat hadden we ook wel verwacht. Puntrot, een effect van zuurstofgebrek, komt veel voor.”
De phytophthora-aantasting had hij niet zo verwacht. “Deze bacterierot wordt eveneens door water veroorzaakt. Hij stopt echter niet bij de punt van de wortel, maar gaat de hele kist door. Een besmette partij kun je dus niet lang bewaren.”

Hendrik Eerkens van Dutch Carrot Group zegt dat phytophthora elk jaar wel wat voorkomt in peen. Hij is het zelf dit seizoen nog niet in grote hoeveelheden tegengekomen. “Je ziet zwarte ringen en rotachtige verschijnselen”, legt Eerkens uit. “Je denkt misschien aan ringrot, maar het is phytophthora. Als dat in je partij zit, heb je een probleem.”
Phytophthora in peen is het gevolg van natte, zuurstofloze omstandigheden. De omstandigheden waren er dus wel naar op veel plekken in het land. “Waar het veel heeft geregend, zal het meer voorkomen”, zegt Eerkens.

In het Zuidwesten worden scheurtjes in de koppen van peen waargenomen. “Het loof ziet er nu nog goed uit, maar het is maar zeer de vraag hoe sterk het loof uit de vorstperiode komt”, vertelt DLV Plantmedewerker Nic Kerckhaert vanuit Zeeuws-Vlaanderen. “Dat bepaalt of de peen wel met een klemband kan worden geoogst. De kwaliteit staat ook op het spel, hoewel het deel dat echt ind e grond zit van de vorst niet te lijden heeft. Het gaat puur om het loof en de loofinplant.” Normaal gesproken is de oogst rond deze periode achter de rug, zegt Kerckhaert. De vele regen hield de rooiwerkzaamheden op.

Hendrik Eerkens: “Ik verwacht niet da de peen die nu nog in het veld staat nog wordt gerooid. Van die 6 tot 7 procent staat het meeste in het Zuidwesten. Zoveel is de laatste jaren niet blijven staan in Nederland.”

Eén reactie

  • no-profile-image

    Je zou verwachten dat phytophtora een schimmelziekte is. Nu gaat het ook al als "bacterierot" door het leven? Merkwaardige gedaanteverwisseling.

Of registreer je om te kunnen reageren.