Akkerbouw

Nieuws

PCA: areaal pootaardappelen groeide in West-Europa

Kruishoutem - In Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Luxemburg is dit jaar 73.500 hectare pootaardappelen geteeld, waarvan ruim de helft in Nederland.

Er is 2 procent meer pootgoed geteeld in de vijf landen, heeft het Belgische aardappelinstituut PCA berekend. Volgens het PCA groeit het areaal pootaardappelen in Nederland en België sinds 2008. "In Frankrijk stijgt het areaal al vijf opeenvolgende seizoenen. In Duitsland en Luxemburg is in 2010 iets minder pootgoed geteeld. In Nederland bedroeg de toename 700 hectare. In Frankrijk groeide het areaal 900 hectare. Duitsland kende een lichte daling met 700 hectare. In België is zo’n 130 hectare meer geteeld dan in 2009."

In Nederland is 37.407 hectare pootaardappelen aangemeld voor de keuring. Frankrijk telde dit jaar 16.836 hectare pootgoed. In Duitsland is 16.515 hectare geteeld en in België en Luxemburg was dat respectievelijk 2.375 en 394 hectare.

De vrije rassen Spunta en Bintje zijn de meest geteelde pootgoedrassen in Nederland, België en Frankrijk. In Nederland besloegen deze rassen 19 procent van het areaal. In België is dat zelfs 46 procent. In Duitsland is Agria het meest favoriete ras bij de pootgoedtelers. Het ras Bintje maakt een opmars, constateert het PCA. "Het totale pootgoedareaal in de vijf onderzochte landen bedroeg dit jaar 4.073 hectare. Dat is een stijging van 6 procent ten opzichte van 2009. In België is 685 hectare Bintje-pootgoed geteeld. Dat is een stijging van 7 procent. In Frankrijk groeide het Bintje-areaal met 6 procent en in Nederland met 10 procent."

Of registreer je om te kunnen reageren.