Akkerbouw

Nieuws 307 x bekeken 4 reacties

Onkruidbestrijders zorgen voor meeste bijeffect GGO's

Onkruidbestrijders zorgen voor meeste bij-effect GGO's.

Dat blijkt uit een inventariserend onderzoek dat Praktijkonderzoek Plant en Omgeving van Wageningen Universiteit en Researchcentrum voor de Commissie Genetische Modificatie heeft uitgevoerd.

Het gebruik van de onkruidbestrijder glyfosaat zorgt er voor dat de resistent gemaakte transgene gewassen minder ijzer en mangaan opnemen. De planten zijn ook gevoeliger voor schimmelziekten dan niet-transgene gewassen. Volgens het onderzoek worden die bij-effecten niet door de transgene eigenschap zelf veroorzaakt. De effecten kunnen worden beperkt door bij te mesten.

Wat voorafgaand aan de teelt van transgene gewassen was voorspeld, is dat het aantal plaaginsecten op een gewas zouden afnemen. Op akkers met transgene gewassen worden minder insecten gevonden en - logischerwijs als gevolg van de bespuitingen - ook minder onkruid. Andere bij-effecten zijn het ontstaan van resistentie bij insecten en onkruiden.

Het onderzoek is uitgevoerd omdat Cogem een beter beeld wil hebben van de eventuele onvoorziene nadelige effecten van de transgene teelten op het milieu en de landbouw op langer termijn. In Europa bestaat daarmee nauwelijks ervaring. In de Verenigde Staten worden de landbouweffecten van de transgene teelten veel onderzocht. Veel minder wetenschappelijke belangstelling is er voor de gevolgen van de teelten op het milieu buiten de akker. Die effecten worden niet systematisch in kaart gebracht, aldus het rapport.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Zou deze wetenschap de Brusselse politiek op andere gedachten brengen? Zouden ze hun onstuimige lobby werk om de Handel te pleasen nu eindelijk opgeven en een duidelijk NEE gaan verkondigen tegen alles wat met GGO 's te maken heeft?
  Ik vrees dat het >kapitaal< de strijd tegen milieu en welzijn gaat winnen.

 • no-profile-image

  Sjoerd de Hoop

  Dit is interessant nieuws.
  Het blijk maar weer dat het middel soms erger is dan de kwaal.
  Dat hebben we eerder meegemaakt met DDT, Lindaan, Metylbromide etc.
  De effecten van Glyfosaat op het grondwater , ivm het zeer lastig afbreekbare stofje 'Ampa", komt hier nog. Dat zal straks ook wel eens duidelijk worden.

  Het zou goed zijn als het Agrarisch Dagblad hier wat meer onderzoek naar gaat doen. Als onafhankelijk blad ligt hier een taak. Nieuwe Oogst zal dit vast niet durven oppakken.

  Succes!.

 • no-profile-image

  Ongelofelijk, wat naief. Is zeker financieel op termijn nadelig. Ook een leuk bij-effect; resistentie bij insecten en onkruiden.

 • no-profile-image

  bijen zijn ook insecten! fijn hoor laat die gelijk maar uitsterven, hongerdood voor de mensen. opgeruimd staat netjes.

Of registreer je om te kunnen reageren.