Akkerbouw

Nieuws 167 x bekeken 1 reactie

Oekraïne schaft mogelijk exportquotasysteem af

Den Haag - Oekraïne schaft mogelijk begin volgend jaar een exportquotasysteem voor granen af.

Dat heeft landbouwminister Nikolai Prysiazhnoek volgens lokale media deze week verklaard. Door de quota viel de export vanuit Oekraïne de laatste maanden zo goed als stil, al werd de laatste weken al plots voor 900.000 ton aan graan uitgevoerd.

Van 19 oktober tot 31 december heeft Oekraïne de uitvoer van granen beperkt tot 2,7 miljoen ton. Het betreft 2 miljoen ton maïs, 500.000 ton tarwe en 200.000 ton gerst. Volgens een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw heeft het verruimen of afschaffen van de quota voorlopig weinig gevolgen.
“De tarwe komt vermoedelijk niet of nauwelijks naar West-Europa. Rusland kent grote tekorten en heeft landen verzocht graan aan te houden voor export naar Rusland.” Normaliter levert Oekraïne vooral maïs aan Rusland, terwijl het land tarwe koopt in een andere oud-Sovjetrepubliek, Kazachstan.

De Russische graanoogst mislukte door aanhoudende hitte en droogte. Het land kent grote voorraden maar wil deze zoveel mogelijk op peil houden. Voor de consumentenvraag is de tarwe wel toereikend, maar met name in de veehouderij wordt gevreesd voor tekorten aan voergranen. Rusland wil juist zelfvoorzienend zijn.

Handelaren in graan klagen over de Oekraïense exportquota. Het is volgens hen onduidelijk hoe de quota over bedrijven worden verdeeld, waarbij mogelijk corruptie in het spel is.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Wereldburger

    Waarbij mogelijk? Waarbij corruptie een grote rol speelt,kan gerust geschreven worden., niks nieuws aan de horizon.

Of registreer je om te kunnen reageren.