Akkerbouw

Nieuws 197 x bekeken

’Octrooirecht niet bedreigend voor kwekersrecht’

Den Haag – Het kwekersrecht zal geen terrein hoeven prijsgeven aan het octrooirecht.

In een brief aan de Tweede Kamer stelt minister Maxime Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) dat het kwekersrecht in de Europese Unie goed is gewaarborgd en dat ook zal blijven.

De Tweede Kamer uitte eerder haar bezorgdheid over de octrooibaarheid van planteneigenschappen. Hiermee zou de ontwikkeling van nieuwe rassen in gevaar kunnen komen. Onder het kwekersrecht is de verdere veredeling van beschermde eigenschappen wel toegestaan. Volgens Verhagen is die vrees onterecht.

”Het ligt eerder in de rede dat het octrooirecht wordt aangepast ten gunste van plantenverdeling dan dat kwekersrecht door wijziging ervan aan betekenis zou inboeten”, schrijft hij. Verhagen benadrukt tevens dat de Europese Commissie is gevraagd bij de lopende evaluatie van het kwekersrecht rekening te houden met deze problematiek.

Het kabinet werkt met steun van de Kamer aan de invoeging van een beperkte kwekersvrijstelling in de Rijksoctrooiwet. De kleine linkse en christelijke fracties zien niettemin liever een volledige vrijstelling zodat kwekers de resultaten van verder veredeld gepatenteerd genetisch materiaal ook commercieel kunnen uitbaten. Verhagen komt op korte termijn met een analyse over de impact hiervan.

Of registreer je om te kunnen reageren.