Akkerbouw

Nieuws

Noorwegen geeft geld voor verzamelen wilde genen

Oslo - Noorwegen draagt 50 miljoen dollar (38 miljoen euro) bij aan het Global Crop Diversity Trust.

Deze organisatie verzamelt wilde rassen van een groot aantal landbouwgewassen. De organisatie is opgericht door de wereldvoedselorganisatie FAO en werkt samen met een groot aantal nationale onderzoeksinstituten.

De Global Crop Diversity Trust verzamelt wilde soorten van 23 voedselgewassen, waaronder tarwe, rijst, bonen, aardappelen en gerst. De organisatie wil zo het genetisch materiaal van landbouwgewassen behouden. De wilde genen zijn nodig om moderne gewassen aan te passen aan nieuwe groeiomstandigheden die een gevolg zijn van de klimaatverandering, zegt directeur Cary Fowler. “Onze gewassen zijn oorspronkelijk gekweekt uit de wilde soorten. We hebben die genen hard nodig om onze gewassen weerbaarder te maken.”

Fowler verwacht dat het tien jaar kost om genen te verzamelen van de wilde soorten die kunnen worden gebruikt in veredelingsprogramma’s. “De zaden zijn voor iedereen beschikbaar. Het initiatief leidt tot een ongekend grote genenbron.”

Of registreer je om te kunnen reageren.