Akkerbouw

Nieuws

Nieuw onderzoek naar afdracht licentie België

Brussel – De rechtbank in Luik onderzoekt de administratie van een pootgoedhandelsbedrijf in Wallonië.

Volgens Breeders Trust, een organisatie die de afdracht van kwekersrecht voor aardappelrassen wil bevorderen, zijn er aanwijzingen dat het bedrijf pootgoed heeft geëxporteerd naar Frankrijk zonder kwekersrecht te betalen.

Het is de tweede keer sinds de oprichting van Breeders Trust dat zo’n onderzoek wordt gestart. Beide onderzoeken lopen in België, zegt directeur Leon Mol. ”In België geldt het kwekersrecht voor aardappelen 25 jaar en in de rest van de EU is dat 30 jaar. Dit bedrijf heeft vermoedelijk een Frans ras geëxporteerd naar Frankrijk. Daar is kwekersrecht verschuldigd, maar in België is het kwekersrecht al verlopen.”

Het handelsbedrijf wil anoniem blijven zolang het onderzoek van de rechtbank loopt. Volgens een woordvoerder van het bedrijf is het pootgoed in België aangekocht. ”We hebben 25 ton verkocht aan een afnemer in Frankrijk. We wisten niet dat je dan in Frankrijk kwekersrecht moet betalen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.