Akkerbouw

Nieuws 396 x bekeken

Nieuw gps-systeem met lage aanschafkosten

Zwolle - De agrarische en (wegen)bouwsector scharen zich gezamenlijk achter een nieuw systeem voor centimeter nauwkeurige gps-machinesturing: MoveRTK.

Volgens LTO Noord, ZLTO, LLTB, Cumela Nederland, Bouwend Nederland en het Centraal Orgaan Mechanisatiebedrijven is dit een betaalbare merkonafhankelijke oplossing voor ondernemers in hun sectoren. Hiermee kan de productiviteit en duurzaamheid worden verbeterd.

Het nieuwe systeem maakt gebruik van gps-rtk via mobiel internet. Agrariërs kunnen op gedetailleerd niveau gewasbeschermingsmiddelen op hun akker aanbrengen, waardoor het gebruik van de middelen wordt beperkt. De verbinding is een open platform voor andere datadiensten. De bestuurder kan op locatie internet raadplegen voor bijvoorbeeld weersverwachtingen, voertuigvolgsystemen en het terugkoppelen van de voertuigconditie aan de teler.

Voorheen was het systeem vanwege hoge investeringskosten alleen bereikbaar voor een bepaalde doelgroep. De nieuwe standaard die de organisaties presenteren kan door de lage aanschafkosten precisielandbouw in een stroomversnelling brengen.

Of registreer je om te kunnen reageren.