Akkerbouw

Nieuws 861 x bekeken

Meer kale uien bij aflevering

Emmeloord - DLV Plant constateert dat er dit jaar behoorlijk meer partijen uien kaal zijn of worden bij aflevering. Dit leidt soms tot afzetproblemen.

“Vaak wordt gezegd dat een ui kaal is als de huiden tot op de vleesrokken zijn opengescheurd en de vleesrok blootligt”, zegt adviseur Paul Hooijman. “Meestal zit er dan echter nog een ‘vel’ op de vleesrok, dat de vleesrok in tact houdt. Van kaalheid is dus eigenlijk geen sprake. Het probleem zit bij de afnemer; die legt het uit als zijnde kaal, waardoor de teler met een tarra-ui te maken krijgt.”
Verder komen ook groeivensters en ‘crack’ voor. Groeivensters ontstaan bij explosieve groei in het veld, terwijl de buitenste huiden al wat taaier zijn. De ui bolt dan zo snel op, dat de huid het tempo niet kan bijhouden en barst.

DLV Plant bedoelt met crack een uitstulpende basaalplaat (wortelkrans) van de ui. Crack komt niet elk jaar voor, maar dit seizoen wel. Hooijman: “Vooral in partijen die lang op het veld hebben gestaan, doordat er niet kon worden geoogst. Door de vele neerslag was het eigenlijk wel groeizaam weer. Bij het in de schuur terugdrogen van uien met een uitstulpende basaalplaat, is de onderkant van de huid losgescheurd. De loszittende vellen vallen er bij de verwerking af. De ui wordt kaal.”

Het uitstulpen van de basaalplaat komt doorgaans in alle rassen voor die te lang op het land ‘dood’ in de grond hebben gestaan en in het bijzonder de onrijpe uien die te zacht zijn gebleven. “Het is dus niet aan de teler te wijten die met kachels de uien heeft gedroogd. Sterker nog, er moest veel vocht worden afgevoerd en zeker bij partijen met watervelactiviteit. Waar de droging goed plaats vond is de watervel een leerachtige huid geworden en dus geen tarra.”

Ook de hoogte van de stikstofgift heeft invloed op kaal worden, voegt Hooijman toe. “Als de ui meer stikstof krijgt dan hij gebruikt voor een goede opbrengst, wordt hij sneller kaal. De nieuwere rassen kunnen zeker meer stikstof aan dan jaren geleden, maar ook bij deze rassen houdt het een keer op.”
DLV Plant adviseert telers om voor het afleveren goed met de afnemer te overleggen. Het is dan raadzaam om een paar weken voor aflevering uitsluitend intern te ventileren, waarbij de relativee luchtvochtigheid oploopt tot 90 procent.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.