Akkerbouw

Nieuws 183 x bekeken

Interventievoorraad tarwe verkocht

Brussel – De Europese Unie heeft alle interventietarwe verkocht. In de afgelopen week werd de laatste 16.245 ton tarwe uit de interventie verkocht voor afzet op de interne markt in de EU.

De belangstelling vanuit de handel voor interventiegraan was ook deze week redelijk groot, meldt het Productschap Akkerbouw in het Weekbericht Granen. Naast de laatste hoeveelheid tarwe werd in de afgelopen week ook nog 329.628 ton gerst uit de interventie verkocht.

Daarmee is de totale hoeveelheid verkochte interventiegraan dit seizoen gestegen naar ruim 1 miljoen ton. Deze afzet uit de interventie heeft de Europese Commissie een brutowinst opgeleverd van zo’n 80 miljoen euro.

In totaal heeft de EU nog 1.770.926 ton gerst beschikbaar in de interventie. Om deze hoeveelheid te verkopen organiseert de EU nog tien inschrijvingsperioden in de maanden januari tot en met mei.

Op zich ligt er nog wel tarwe in interventie, maar deze 146.340 ton tarwe is bestemd voor afzet via het minst bedeeldenprogramma 2011, dit programma is bedoeld voor hulp aan de allerarmsten in de Europese Unie. Voor dit programma is ook nog 2.612.936 ton gerst beschikbaar gesteld. Vooralsnog hebben er geen verkopen plaatsgevonden van graan vanuit interventie in het kader van het minst bedeeldenprogramma 2011.

Of registreer je om te kunnen reageren.