Akkerbouw

Nieuws

India ontwikkelt voedzamere aardappel

New Delhi – Indiase wetenschappers hebben een aardappel gemaakt die voedzamer is dan de gewone aardappel. De nieuwe aardappel maakt meer eiwitten aan door dat een gen uit amarant is toegevoegd.

Amarant is een eetbaar kruid. Het gen is in zeven verschillende rassen ingezet. ”Zelfs het ras dat het zwakst reageerde op het gen produceerde nog 30 procent meer eiwitten. In het beste geval produceerde de aardappel 60 procent meer eiwitten”, aldus de Indiase onderzoeker Subhra Chakraborty in het magazine Internationale Samenwerking.

De acceptatie van de genetisch aangepaste aardappel is volgens Chakraborty makkelijker dan bij andere gentechplanten. ”Het gen dat in de aardappel is gezet komt uit een andere eetbare plant, dus het eiwit is veilig.” Dit wordt nu met dierproeven getest, voordat de aardappel wordt toegelaten.
Vooral voor ontwikkelingslanden die kampen met eiwittentekorten kan de aardappel een oplossing zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.