Akkerbouw

Nieuws 184 x bekeken

Helft aardappeltelers in Frankrijk werkt op contract

Parijs – Ruim de helft van de Franse aardappeltelers werkt al op contract met de afnemers. Een kwart zet op deze manier gemiddeld 80 procent van hun oogst af terwijl nog eens 16 procent tussen de 40 en 80 procent van hun productie op contract teelt.

Dat blijkt uit een beperkt onderzoek van het Franse aardappelschap CNIPT. Het schap heeft dat gedaan in het kader van de wet op de modernisatie van de landbouw die contractteelt in veel sectoren geheel of gedeeltelijk verplicht wil stellen. In het geval van de aardappelteelt nemen de contracten verschillende vormen aan, stelt het CNIPT. Sommige boeren leggen voor het poten een af te nemen hoeveelheid en prijs af, anderen doen dat na het poten maar voor de oogst terwijl er ook telers zijn die wel een hoeveelheid afspreken maar die afzetten tegen de geldende spotprijs.

Het Franse schap constateert daarbij dat er de laatste seizoenen sprake is van ‘erosie bij de contractteelt.’ Dat komt vooral door de goede oogsten. ‘’De hoge opbrengsten en goede kwaliteit begunstigen contracten niet,’’ denkt het CNIPT. Mede om die reden wordt in steeds meer leverovereenkomsten een soort variabel prijsmechanisme ingebouwd ‘om discussies aan het eind van de rit zoveel mogelijk te voorkomen.’

Of registreer je om te kunnen reageren.