Akkerbouw

Nieuws 206 x bekeken

Handelsgeschil VS en China verder verscherpt vanwege onderzoek DDGS

Peking – China start een onderzoek naar het dumpen van DDGS door de VS.

Het onderzoek vergroot de spanning tussen de landen over de wederzijdse handel.

DDGS is een bijproduct van de productie van bio-ethanol uit graan en is een grondstof voor veevoer. Het onderzoek beslaat de periode van juli 2009 tot en met juni 2010. Het Chinese ministerie van handel start het onderzoek na klachten van binnenlandse producenten van bio-ethanol, meldt persbureau Bloomberg.

Volgens directeur Li Qiang van het Chinese marktbureau Shanghai JC Intelligence leidt het onderzoek waarschijnlijk tot niks. "De prijs van de geïmporteerde DDGS uit de VS is hoger dan de in China zelf geproduceerde grondstof. Het wordt dus moeilijk om dumping van DDGS aan te tonen. Chinese voerfabrikanten gebruiken liever de DDGS uit de VS vanwege de betere kwaliteit."

De productie van vlees, eieren en zuivel groeit hard in China. Daardoor heeft het land meer veevoer nodig. Qiang schat dat China dit jaar meer dan 3 miljoen ton DDGS heeft geïmporteerd. "Dat is vijf keer meer dan vorig jaar."

De aankondiging van het onderzoek vergroot de spanning tussen China en de VS. Vorige week diende de VS een klacht in bij de wereldhandelsorganisatie WTO over Chinese windmolens. De producenten van windmolens mogen alleen in China geproduceerde onderdelen gebruiken. Dat is volgens de VS tegen de WTO-regels voor vrij handelsverkeer. Vorige maand kondigde China een onderzoek aan naar de import van grote auto's uit de VS. Bij de WTO lopen nog zaken waarbij China de VS beschuldigt onnodig hoge importheffingen op te leggen op staal uit China. De landen hebben ook een verschil van mening over de import in de VS van Chinese kaarsen.

Of registreer je om te kunnen reageren.