Akkerbouw

Nieuws

’Graanprijzen stijgen door grote export vanuit EU’

Den Haag – De graanprijzen zijn vorige week in Europa gestegen. Aanbieders van graan verwachten dat de prijzen verder stijgen. Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw schrijft de verwachting toe aan de grote uitvoer van tarwe en gerst vanuit de EU naar de wereldmarkt.

In de EU is van juli tot en met november voor 14,2 miljoen ton graan uitvoercertificaten aangevraagd, waarvan 11 miljoen ton tarwe en tarwebloem en 2,6 miljoen ton gerst. Er is voor 4,6 miljoen ton graan invoercertificaten aangevraagd. De EU is momenteel een netto-exporteur van ongeveer 9,6 miljoen ton graan, zegt de woordvoerder. “In één week is er voor maar liefst ruim 600.000 ton tarwe en tarwebloem aan uitvoercertificaten aangevraagd.”

Vorig jaar begin december was de EU een netto-exporteur van 4,4 miljoen ton graan. Begin december 2008 was dat 9,2 miljoen ton. In seizoen 2007/2008 was de EU voor het eerst sinds jaren een netto-importeur van graan.
Volgens de woordvoerder wordt er op de fysieke markt niet veel gehandeld in graan. ”Afnemers kunnen alleen wat kopen als ze meer willen betalen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.