Akkerbouw

Nieuws

'Graanprijzen gestegen door slecht weer'

Den Haag - De graannoteringen zijn deze week fors gestegen op de wereldmarkt. Ook in de EU is graan duurder geworden.

Het Productschap Akkerbouw noemt een aantal oorzaken voor de stijging. "De voornaamste redenen zijn de regen in Australië, de droogte in de Verenigde Staten en relatief slechte weersomstandigheden in delen van Europa", schrijft het productschap in het Weekbericht Granen.

"In het Oosten van Europa zijn temperaturen gemeten van min 20 graden Celsius. De meteorologische dienst van de Europese Commissie verwacht na 14 december extreem lage temperaturen van min 25 graden in grote delen van Europa."

Ook in de EU stegen de noteringen deze week, stelt het productschap. "Door de uitstekend lopende export en de relatief kleine import, in combinatie met een lagere oogst, daalt de Europese graanvoorraad fors."

De Commissie heeft een nieuwe oogstprognose gepubliceerd voor dit seizoen. De graanproductie in de EU is nu geschat op 277,2 miljoen ton. Dat is 1,5 miljoen ton lager dan in de vorige prognose. Vorig seizoen 2009/2010 oogstte de EU 294,3 miljoen ton graan. Dat betekent dat de productie dit seizoen 5,8 procent is gedaald.

Dit seizoen, dat op 1 juli begon, is voor 14,5 miljoen ton graan exportcertificaten aangevraagd tot en met 7 december. De invoer bedraagt bijna 5 miljoen ton, waardoor de EU een netto-exporteur is van ruim 9,5 miljoen ton graan.

Door de kleinere oogst en de grote export krimpt de graanvoorraad in de EU, stelt het productschap. "Op 1 juli was de voorraad genoeg voor 10,3 weken consumptie. Op 30 juni 2011 is dat gezakt naar 6,1 weken."

Of registreer je om te kunnen reageren.