Akkerbouw

Nieuws

'Graan- en sojaprijzen blijven langer hoog'

Parijs – De prijzen van agrarische grondstoffen blijven nog tot in 2012 op een hoger niveau dan in voorgaande jaren.

Dat komt doordat de tekorten die dit seizoen zijn ontstaan niet in één jaar opgeheven kunnen worden.

Analisten van de Franse bank Société Générale hebben hun prijsprognoses voor tarwe, mais en sojabonen verhoogd. Ze verwachten een prijspiek in het eerste kwartaal van 2011, meldt analistensite Agrimoney.

De maisvoorraad in de VS zakt aan het einde van dit seizoen naar de kleinste hoeveelheid in veertig jaar. ”Dat noodzaakt verbruikers om mais in te slaan om een tekort te voorkomen.”

Na het eerste kwartaal verwachten de analisten een daling van de graan- en sojaprijzen. ”Maar de daling zal lang niet zo hard gaan als in 2008. De huidige hoge prijzen leiden waarschijnlijk tot een grotere graanproductie. Maar dat is mogelijk niet genoeg om de wereldwijde voorraden aan te vullen.”

Volgens de analisten heeft de wereld steeds meer graan nodig. ”Om alleen de stijging van het verbruik bij te houden, is volgend seizoen 30 miljoen tot 40 miljoen ton graan extra nodig. En dan worden de kleinere voorraden nog niet eens aangevuld. Totaal is zeker 100 miljoen ton graan extra nodig. Dat is alleen mogelijk als volgend seizoen de opbrengsten bovengemiddeld uitvallen.”

Tot deze week stonden de noteringen van graan wat onder druk op de termijnmarkten. Analisten van de Australia & New Zealand Bank schrijven dat toe aan de verkoop door speculanten.

”Tegen het einde van het jaar willen de speculanten hun jaarwinsten opschroeven, voordat ze volgend jaar weer geld steken in agrarische grondstoffen. Het verschil tussen het aantal long- en aantal shortposities op de agrarische termijnmarkten in de VS is in een maand tijd met 25 procent gedaald.”

Door de verkoop is de maisnotering op de termijnmarkt in Chicago in november 16 procent gedaald ten opzichte van het hoogste niveau. Suiker moest vorige maand 20 procent inleveren en katoen bijna 30 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.