Akkerbouw

Nieuws 232 x bekeken

Goldman Sachs: ook in 2012 hogere soja- en graanprijzen

New York - De prijzen van agrarische grondstoffen blijven ook in 2012 relatief hoog. Dat stellen analisten van de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs.

Eerder deze week meldden analisten van de Rabobank en van de Franse bank Société Général hetzelfde.
Ook Goldman Sachs verwacht dat de productie van graan, soja en oliehoudende zaden volgend seizoen stijgen, omdat het areaal groeit als gevolg van de hogere prijzen. Maar het verbruik groeit nog harder dan de productiestijging. Er gaat meer graan en soja in veevoer en de productie van bioethanol vraagt meer graan. Als de vraag naar soja aanhoudt op het huidige niveau, dan denkt Goldman Sachs dat de eindvoorraad in de VS aan het einde van het seizoen op 30 juni 2011 is gezakt naar 4 procent van het verbruik. Dat is de laagste stocks-to-use-ratio in de VS voor sojabonen sinds de jaren zestig.
Goldman Sachs geeft soja de beste prijsverwachtingen voor volgend seizoen 2011/2012, gezien de sterke groei van de vraag naar sojabonen in China. Ook mais heeft goede vooruitzichten. Bij tarwe zijn de Amerikaanse analisten wat voorzichtiger. “Het tarweareaal zal groeien en er zijn grote voorraden in de wereld. Dat drukt de prijs begin volgend seizoen enigszins.”

Of registreer je om te kunnen reageren.