Akkerbouw

Nieuws

Fransen zaaien wat meer zachte tarwe

Parijs – Franse akkerbouwers verbouwen deze winter wat meer zachte tarwe dan vorig seizoen.

Ook het areaal koolzaad is iets toegenomen. Bij harde tarwe en gerst is echter sprake van een kleine afname. Het areaal wintertarwe in Frankrijk komt volgens de laatste schattingen van de statistiekdienst van het ministerie van landbouw uit op 7,1 miljoen hectare. Dat is een procent meer dan vorige seizoen. Dat is vooral te danken aan zachte tarwe waarvan het areaal met 5 miljoen hectare 2 procent groter is dan vorig seizoen, maar een procent onder het record van 2008 ligt.

Bij harde tarwe neemt het areaal echter met 4 procent af naar 2 miljoen hectare, nog altijd flink boven het gemiddelde van de afgelopen vijf jaren. Het areaal wintergerst komt op iets minder dan een miljoen hectare uit, een daling met 2 procent. De oppervlakte aan koolzaad wordt geschat op 1,5 miljoen hectare, iets meer dan in het vorige seizoen.

De analistensite Agrimoney noemt de wijziging in de Franse bouwplannen opvallend. “De wereldwijde voorraad gerst daalt naar de kleinste hoeveelheid in 15 jaar. De beschikbaarheid van gerst is veel krapper dan bij tarwe.”

Het is wel zo dat de tarweprijzen sneller zijn gestegen dan de gerstprijzen. ”Tarwe is sinds eind juli 30 procent duurder geworden. De gerstprijs is in dezelfde periode 20 procent omhoog gegaan.”

Of registreer je om te kunnen reageren.