Akkerbouw

Nieuws

Frans onderzoek naar graaninterventie EU

Vlagtwedde – Frankrijk gaat onderzoek doen naar de Europese graaninterventie. De Fransen willen weten of de EU wel voldoende graan op voorraad kan houden met het huidige beleid.

Frankrijk is de grootste graanproducent in de Europese Unie. Stafmedewerker van het Productschap Akkerbouw Fred Klein verwacht dat Frankrijk de discussie over een vangnet voor de graanteelt nieuw leven wil inblazen, zei hij dinsdagavond op een bijeenkomst in Vlagtwedde van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV).

”Het Franse onderzoek sluit naadloos aan bij wat landbouwcommissaris Dacian Ciolos wil. In zijn voorstel voor het landbouwbeleid na 2013 staat voor het eerst de noodzaak van voedselzekerheid opgenomen. De uitkomst van het onderzoek is daarom wel te voorspellen. Frankrijk wil graag een vangnet behouden voor de graantelers”, zei Klein.

De EU heeft de interventie dit jaar afgebouwd. Sinds 1 juli koopt Brussel maximaal 3 miljoen ton tarwe op tegen de interventieprijs van € 101,31 per ton. Er is geen interventie meer van gerst en mais. Als de Europese Commissie vindt dat de marktsituatie opkoop van graan noodzakelijk maakt, worden tenders uitgeschreven voor tarwe, mais of gerst.

Volgens Klein willen de Fransen weten of de EU met dit interventiesysteem wel een graanvoorraad kan opbouwen. ”Ook landen als China, India en Rusland hebben strategische graanvoorraden aangelegd.”

NAV-voorzitter Teun de Jong vindt dat graan een spilfunctie blijft houden in de landbouw. ”Brussel moet dat erkennen en nieuw leven inblazen”, zei hij dinsdagavond. ”Dat kan door een systeem van flexibele verwerking van graan tot bio-ethanol. Alhoewel de ethanolproducenten alleen investeren als ze voldoende aanvoer van grondstoffen hebben. Ook kan de EU de teelt van eiwithoudende gewassen stimuleren.”

De Jong pleit voor een beleid voor eiwitgewassen. ”Op eiwit moet een invoerheffing komen, net als op graan. En er is subsidie nodig om de eiwitteelt aantrekkelijk te maken. Sommige landen geven daar als subsidie voor.”

Of registreer je om te kunnen reageren.