Akkerbouw

Nieuws 206 x bekeken

FAVV maakt aardappelexport van België naar Rusland weer mogelijk

Brussel – Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) in België heeft de export van aardappelen naar Rusland weer mogelijk gemaakt.

Vorige week legde de FAVV de export stil omdat het Russische bureau voor voedselveiligheid Rosselkhoznadzor opnieuw het aardappelcysteaaltje Globodera rostochiensis aantrof in een partij aardappelen uit België. Rosselkhoznadzor heeft vorige maand drie keer het aardappelcysteaaltje gevonden in aardappelen uit België. In één partij zaten ook aardappelen uit Nederland en Frankrijk. Rusland heeft gedreigd de grens te sluiten voor aardappelen uit deze landen.

Na overleg met de Russische autoriteiten heeft de FAVV de eisen voor de exportkeuring aangescherpt. Gewassen aardappelen kunnen na inspectie worden gecertificeerd als ze aan de keuringseisen voldoen.

Verder kunnen alleen consumptieaardappelen worden geëxporteerd naar Rusland als ze zijn geteeld op een perceel dat is bemonsterd op het aardappelcysteaaltje en niet besmet is gebleken. De bemonstering moet een betrouwbaar beeld geven van het hele perceel waar de aardappelen op zijn geteeld, meldt de FAVV.

Of registreer je om te kunnen reageren.