Akkerbouw

Nieuws

Europeanen minder positief over gengewassen

Brussel - Europeanen worden steeds minder positief over de ontwikkelingen van biotechnologie in de land- en tuinbouw. Dat blijkt uit de Eurobarometer, een onderzoekssyteem waarmee sinds 1991 de publieke opinie over genetische modificatie wordt getoetst.

Dit jaar blijkt 23 procent van de inwoners van de 27 EU-landen vindt dat de ontwikkeling van genetische modificatie in de voedselproductie gestimuleerd moet worden. Ruim 60 procent vindt dat deze ontwikkeling niet gesteund moet worden. Tsjechië is het meest positief over gengewassen. Daar is 36 procent positief. In Griekenland, Cyprus, Litouwen, Bulgarije en Roemenië is 10 procent voor gentech, terwijl 60 tot 77 procent er negatief tegenover staat.

Sinds gemodificeerde soja in 1996 op grote schaal geproduceerd wordt in de Verenigde Staten neemt de weerstand tegen gemodificeerde gewassen toe. In 1996 was in landen als Spanje, Groot-Brittannië, België, Nederland, Griekenland en Duitsland meer dan 40 procent positief over gengewassen.
De weerstand komt vooral doordat burgers denken dat het een negatief effect heeft op de voedselveiligheid. De impact van gengewassen om natuur- en milieu komt voor tegenstanders op de tweede plaats.

Opvallend is dat inwoners van Nederland, Verenigd Koninkrijk en Denemarken in 2010 weer iets positiever zijn over gemodificeerde gewassen dan in 2005. In Nederland staat 27 procent van de ondervraagden positief tegenover genetische modificatie.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.