Akkerbouw

Nieuws 171 x bekeken

EU breidt toezicht uit op speculatie grondstoffen

Brussel - De Europese Commissie heeft een serie maatregelen opgesteld die moet leiden tot een beter toezicht op speculatie in grondstoffen als graan, cacao en suiker. Handelaren moeten volgens de plannen inzage geven in de posities die ze innemen. Ook wordt het doen van grootschalige deals beperkt en wordt toezicht op de supersnelle geautomatiseerde computerhandel opgevoerd.

Eurocommissaris Michel Barnier zei in een toelichting dat hyperspeculatie schandalig is en de integriteit van markten heeft aangetast. De Franse oud-minister van landbouw is van mening dat termijnmarkten bedoeld zijn voor boeren en verwerkers die zich met contracten indekken tegen het risico op een prijsdaling of prijsstijging. Vanwege het oorspronkelijke karakter van de markten zijn grondstoffenhandelaren daarom zelfs vrijgesteld van de EU-richtlijn voor financiële instrumenten.
Barnier wil de ruimte voor pure speculanten die zich tussen beide groepen bewegen zonder interesse in het product zelf, sterk beperken. Deze week bleek de invloed van speculanten nog eens. Op de Londense termijnmarkt voor handel LME verkreeg de Amerikaanse zakenbank J.P. Morgan 50 tot 80 procent van het aanbod van koper. De zaal bewijst volgens critici dat enkele grote partijen de markt dicteren.
De EU volgt met de maatregelen het voorbeeld van de VS, dat al eerder het toezicht op de handel heeft aangescherpt. De voorstellen van Barnier kunnen in 2012 in wetgeving worden omgezet.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.