Akkerbouw

Nieuws

Duitse fritesaardappeltelers eisen betere contracten

De Duitse federatie van telers van verwerkingsaardappels (BAG Veredlungskartoffeln) eist van de verwerkende industrie flexibelere contracten, waarmee ze kunnen profiteren van plotselinge prijsstijgingen op de markt.

Met de manier waarop de contracten nu voor langere tijd geheel vast liggen hebben de telers het nakijken, hoewel de agrarische grondstoffenmarkten – ook die van frites- en chipsaardappels – aanzienlijk volatieler zijn geworden. Als de industrie niet aan de eis tegemoet komt heeft de bedoelde contractteelt zijn langste tijd gehad, waarschuwt BAG (Bundesarbeitsgemeinschaft der Erzeugergemeinschaft- Untergruppe Veredlungskartoffeln) in een via het Deutsche Bauernverband (DBV) naar buiten gebrachte verklaring.

Volgens de telersfederatie schakelen de leden dan over op gewassen waarmee wel kan worden geprofiteerd van gunstige prijsbewegingen op de markt, bijvoorbeeld met behulp van de termijnhandel. "En als een teler eenmaal afscheid heeft genomen van de aardappels is dat vrij definitief." Belangrijke factor hierbij is dat verwerkingsaardappels aanzienlijk meer inzet vergen van de telers en ook meer risico’s met zich mee brengen dan bijvoorbeeld graan.

Het DBV steunt de eis. "Contractteelt voor verwerkingsaardappels is cruciaal voor de kwaliteit, maar dan moeten er wel prijzen worden geboden die voldoende rendement geven," aldus de federatie. Ruim de helft van de Duitse consumptieaardappels is bestemd voor de productie van frites, chips en aardappeldeegproducten.

Of registreer je om te kunnen reageren.