Akkerbouw

Nieuws 317 x bekeken

Duitse aardappelverwerkers vrezen aanbodtekort

Bonn- De hoeveelheid aardappelen voor consumptie en verwerking is aanzienlijk kleiner dan aan het begin van het seizoen gevreesd werd.

Dat constateert de brancheorganisatie van de Duitse aardappelverwerkende industrie, het Bundersverband der Obst- und Kartoffelverarbeitenden Industrie (BOGK). Een onafgebroken bevoorrading in aansluiting op de oogst van volgend jaar is volgens deze organisatie in extreem gevaar.

Oorzaak is niet alleen dat in Duitsland, Nederland en België door de inval van de vorst 10.000 hectare nog niet gerooide aardappelen verloren zijn gegaan, maar ook de kwaliteitsproblemen die zijn ontstaan door het ongunstig verlopen groeiseizoen en de natte grond tijdens de oogst.

De kwaliteitsproblemen blijken allesbehalve minder dan aan het begin van het seizoen al verwacht. "De uitvalvolumes lopen verder op," aldus het BOGK. Een derde factor is de grote vraag uit met name Rusland, waar de oogst zeer slecht is uitgevallen.

Of registreer je om te kunnen reageren.