Akkerbouw

Nieuws 226 x bekeken 5 reacties

Copa Cogeca: graanmarkt toont noodzaak goed beleid

Brussel – De landbouw in de EU moet productiever worden. Daar is een goed landbouwbeleid voor nodig. De huidige situatie op de graanmarkt laat dat zien, vindt de Europese boerenorganisatie Copa Cogeca.

Voorzitter Ian Backhouse van de werkgroep Graan van Copa Cogeca constateert dat de EU dit seizoen 12 miljoen ton graan minder heeft geproduceerd dan vorig seizoen. ”En Rusland heeft een exportverbod ingesteld voor graan. Dit toont aan dat de productiviteit in de EU omhoog moet. Daar is een goed gemeenschappelijk landbouwbeleid voor nodig, met een ruim budget.”

Copa-Cogeca verwacht dat de Europese akkerbouwers volgend seizoen een gelijk areaal graan verbouwen. Backhouse: ”Het areaal oliehoudende zaden gaat dalen. Er is nog 1 miljoen hectare land in de EU dat niet in productie is. De voorraden die overgaan naar het volgende seizoen zijn kleiner. De marktsituatie in het volgende seizoen 2011/2012 zal uitdagend zijn.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Is dit >goede< beleid bedoelt om de graan voorraad op PEIL te houden en zoals decennia lang gedaan is de prijs meteen te drukken tot een niveau waar geen beurs genoteerde onderneming bereid is het voor te maken. Of gaat dit beleid zorg dragen voor een noodzakelijke voorraad en een graan productie tegen voor de Europese boeren kosten dekkende prijzen? Ik vrees met grote vreze dat zogauw de voorrad weer op peil is, deze weer als graanberg de politieke arena betreedt en daarmee alla minuut tot prijsverlaging leidt bij de boer.

 • no-profile-image

  ''De marktsituatie in het volgende seizoen zal uitdagend zijn'', dat denk ik ook!!!... Maar vergeet niet, dat één superoogst de opbrengstprijzen zéér negatief kunnen be-invloeden!!!!!..... Daarom moet de EU op tijd graan kopen voor interventie!!!... En niet wachten tot de graanprijs onder de kostprijs gezakt is!!!... Daarom is regeren vooruitzien en op tijd kopen!!!... Beslist niet afwachten!!!!!.....

 • no-profile-image

  @Han neem het mij niet kwalijk, 'k heb mijn reactie geschreven zonder de jouwe te lezen. Maar goed twee boeren één gedachte is ook niet verkeerd en dubbel zit beter, ja toch ?. groetje's, piet.

 • no-profile-image

  Dus investeren in eigen graanopslag.. Zelf de graan vasthouden en laat de handelaren maar op in houtje bijten.. De snelste oplossing om de productiviteit van de EU uit te breiden lijkt mij door de Ukraïne toe te laten in de EU.

 • no-profile-image

  Leendert van de Linde

  Reacties van lezers zijn bij mij niet goed te lezen, doordat het geschrevene wordt bedekt door iemands foto (althans de ruimte daarvoor)

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.