Akkerbouw

Nieuws 2 reacties

Calamiteitenregeling voor vorstbieten

Dinteloord -Suiker Unie stelt bij dit seizoen voor het eerst een calamiteitenregeling in voor bietentelers die tijdens of na de vorst hebben gerooid.

Deze bieten worden nog zoveel mogelijk verwerkt tot suiker, om de grote financiële risico’s die de koude weersomstandigheden met zich meebrengen zoveel mogelijk te beperken. De suikerbieten kunnen tegen speciale voorwaarden toch worden geleverd, zolang ze te verwerken zijn. Dit kost de teler 10 euro per netto ton bieten. Laatleveringspremies komen te vervallen. Vorstcoderingen zijn niet van toepassing. Suiker Unie vraagt telers om zich te melden bij de agrarische dienst als ze van de regeling gebruik willen maken.

De bietenverwerker benadrukt dat rotte bieten niet kunnen worden geleverd. Logistiek leidt dit tot aanpassingen. Probleempartijen worden versneld afgenomen, waardoor de normale planning kan vertragen. Suiker Unie heeft hiervoor een compensatiepremie bedacht van 50 cent per ton voor bieten die normaal worden geleverd. Die premie ging in bij de aanvang van de calamiteitenregeling en geldt voor alle telers die normaal op tijd bieten leveren. Over een kleine 3.000 hectare staat nog suikerbieten in de grond. Dat vertelt Gert Sikken, agrarisch directeur bij Suiker Unie. "Vooral in Zuidwest- en West-Nederland." Door de nattigheid konden telers niet rooien en toen kwam de vroege vorst. "We zagen hoe moeilijk de situatie is en willen telers in al deze problematiek de kans geven om toch te leveren. Vorstbieten zijn risicovol in bewerking en bewaring. Ze voldoen niet aan de normale kwaliteit, maar we proberen ze toch met voorrang te verwerken.Als ze ontdooien zijn ze buitengewoon slecht houdbaar. Aan de andere kant kun je uit bevroren grond niet rooien. Heel lastig."

Het is de eerste keer dat Suiker Unie deze calamiteitenregeling hanteert. Het geldt alleen voor dit jaar en wordt, vanwege het risico, geen standaard in campagnereglement. "Ik heb nog geen idee van wat dit betekent voor het teeltrendement van bieten die nu nog in de grond staan. Maar wat is je alternatief? Dit is altijd beter dan de bieten als verloren beschouwen. Wij denken dat dit het beste is in de huidige situatie."

In hoeverre het lukt om daadwerkelijk suiker uit de bieten te halen, weet Sikken niet.
Bieteninstituut IRS adviseert om door vorst aangetaste bieten, die niet direct kunnen worden geleverd, zo koel mogelijk te bewaren. Hiervoor moet de temperatuur in de hoop in de gaten worden gehouden; zolang deze boven in de hoop onder de 5 graden is, kan het afdekmateriaal blijven zitten om de kou in de hoop te houden. Bij oplopende temperatuur is het beter om afdekmateriaal te verwijderen. Zolang de temperatuur onder het vriespunt blijft, kunnen pasgerooide en door vorst aangetaste bieten beter niet worden afgedekt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  O.Mouwen

  Nu zal blijken of de techneuten van de CSM er ook in Dinteloord in slagen om, net zo als in 1998 in Breda, met het toevoegen van enzymen in de broeitrog slijmvorming te verkomen en met een iets lagere capaciteit door te draaien. Keerzijde van het verhaal is dat ze(Cosun) het nu alleen voor het zeggen hebben.
  Ben benieuwd of na ledenraadpleging nog iets van die 10 Euro af gaat. Hier is het laatste woord nog niet over gezegd.Bieten

 • no-profile-image

  Ad mouwen

  calamiteitenregeling = dievenregeling:
  CSM HEEFT SUIKERUNIE OVERGENOMEN!!!!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.