Akkerbouw

Nieuws 206 x bekeken

Britten haalden record aan koolzaad binnen

Londen – De Britse koolzaadoogst was dit seizoen met 2,2 miljoen ton de hoogste die ooit is binnengehaald. Dat is te danken aan een record opbrengst van 3,5 ton per hectare in combinatie met een 13 procent groter areaal.

De koolzaadoogst was daarmee 17 procent groter dan in het voorafgaande jaar. Ook de tarwe-oogst lag flink boven het peil van vorig jaar maar bij gerst liep de totale opbrengst dit jaar fors terug. Dat blijkt uit het jaarlijkse oogstoverzicht van het plattelandsministerie Defra.

De Britse tarwe-oogst is uitgekomen op 14,9 miljoen ton, zes procent meer dan in 2009. De opbrengst per hectare kwam met 7,7 ton weliswaar lager uit maar het areaal was 1,9 procent groter op 1,9 miljoen hectare. De gerstproductie zakte echter met 21 procent in naar 5,3 miljoen ton. Dat komt vooral door de inkrimping van het areaal met 19 procent naar 921.000 hectare. Defra constateert hierbij dat het evenwicht tussen winter- en voorjaarsgerst weer wat terug kwam nadat voorjaarsgerst een jaar eerder een voorsprong had genomen door de slechte zaaiomstandigheden eind 2008.

Bij de kleinere gewassen haalden de Britten 685.000 ton haver van het veld, een daling met acht procent op jaarbasis. Verder werd ook 72.000 ton lijnzaad geoogst, 33 procent meer dan een jaar eerder door een met meer dan de helft toegenomen areaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.