Akkerbouw

Nieuws

Britse henneptelers willen af van 'drugsvergunning'

Londen – Britse henneptelers willen dat de vergunning die ze nodig hebben op grond van de wet op het misbruik van drugs verdwijnt. Volgens de telers kost die vergunning hen duizenden ponden per jaar, terwijl hun industriële hennep niets te maken heeft met de soortgenoot die als grondstof voor cannabis dient.

”Het is belachelijk dat een industrieel vezelgewas onderworpen blijft aan regels voor het onder controle houden van illegale drugs. Industriële hennep speelt een rol bij het terugdringen van de CO2-emissies, biedt telers diversificatie bij de gewasrotatie en zorgt voor groene banen”, zegt vice-voorzitter Gwyn Jones van de National Farmers Union (NFU).

De boerenbond stelt daarbij dat er juist een groeiende markt is voor hennep, zoals in de bouw, maar ook voor vezels die gebruikt worden in de autoproductie.

Sinds november moeten alle henneptelers in Groot-Brittannië een vergunning hebben waarvoor een flink bedrag aan rechten moet worden betaald. Bovendien worden de teeltbedrijven ook op andere manieren streng gecontroleerd.

De NFU onderstreept daarbij dat het ministerie van binnenlandse zaken geen enkele ruggespraak heeft gehouden met de sector. Ook industriële hennep valt onder de regels, hoewel het nauwelijks de chemische stof bevat die gebruikt wordt voor cannabis.

Of registreer je om te kunnen reageren.