Akkerbouw

Nieuws 233 x bekeken

'Beleid biobrandstoffen vergroot uitstoot CO2'

Louvain-la-Neuve - Het EU-beleid voor biobrandstoffen pakt negatief uit voor het milieu.

Het beleid leidt tot meer ontbossing en een veel grotere uitstoot van het broeikasgas CO2. Bovendien worden voedingsgewassen verdrongen van de akkers in de wereld. Die conclusie trekt de Belgische organisatie voor ontwikkelingssamenwerking Cetri in een rapport over het EU-beleid voor biobrandstoffen. De studie is uitgevoerd in opdracht van de Belgische minister Paul Magnette van Energie en Klimaat.

De EU heeft als doel dat in 2020 alle transportbrandstof voor 10 procent uit hernieuwbare energiebronnen bestaat. Volgens het Cetri kan dat alleen als de EU veel biobrandstoffen importeert. "Dat leidt in landen buiten de EU tot ontbossing", schrijft het instituut. "Ook vermindert het EU-beleid de toegang tot essentiële natuurlijke hulpbronnen en het bevordert slechte werkomstandigheden. Verder vergroot het beleid de afhankelijkheid op voedselgebied. En het veranderde grondgebruik leidt tot een toename van de uitstoot van CO2."

De EU heeft een certificering ingesteld waarmee de duurzaamheid van biobrandstoffen wordt bepaald. Het Cetri vindt dit systeem te beperkt. "Het houdt geen rekening met de negatieve effecten van het beleid in landen buiten de EU. Onze studie toont onomstotelijk aan dat het huidige beleid zelfs met een certificeringssysteem zeer schadelijk is voor de voedselzekerheid, biodiversiteit en duurzaamheid van de landbouw in de ontwikkelingslanden."

In november verscheen een studie van het Institute for European Environmental Policy (IEEP), die is uitgevoerd in opdracht van de Europese Commissie. Het IEEP concludeert net als het Cetri dat het EU-beleid de uitstoot van CO2 sterk verhoogt. Dat komt omdat veel meer grond nodig is om de biobrandstoffen te verbouwen. Bovendien wordt veel brandstof verbruikt om de biobrandstoffen naar de EU te vervoeren.

De Europese Commissie voert een evaluatie uit van het beleid. Die verschijnt in de zomer van 2011.

Of registreer je om te kunnen reageren.