Akkerbouw

Nieuws

Argentinië laat sneller transgene gewassen toe

Buenos Aires - Argentinië gaat in versneld tempo transgene gewassen goedkeuren.

Staatssecretaris Lorenzo Basso verwacht dat in het komende jaar Argentinië méér transgene variëteiten zal goedkeuren dan in de laatste zeven of acht jaar, meldt de Nederlandse landbouwraad Freek Vossenaar. “Dit betreft alleen nieuwe maisvariëteiten.”

Volgens Vossenaar heeft Argentinië tot nu toe alleen transgene soorten toegelaten die mochten worden geëxporteerd naar de EU. “Met de goedkeuring van de maisvariëteit MON 89034 x MON 88017 in oktober dit jaar brak Argentinië met de gewoonte om alleen transgene variëteiten goed te keuren die al in de EU waren goedgekeurd. Als de voortekenen niet bedriegen wordt dit beleid met kracht voortgezet.”
Sinds 2004 heeft Argentinië tien transgene variëteiten goedgekeurd. Vossenaar: “Er zijn aanvragen voor 177 nieuwe variëteiten in behandeling, waaronder 106 maissoorten, 55 sojasoorten en 2 tarwesoorten.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.