Akkerbouw

Nieuws

Agrico sluit boekjaar af met resultaat van drie ton

Emmeloord - Aardappelbedrijf Agrico heeft in het boekjaar 2009 - 2010 een omzet behaald van 233 miljoen euro bij een volume van 898.000 ton.

Het bedrijf sluit het jaar af met een nettoresultaat van 301.000 euro. Het merendeel van het in de markt behaalde resultaat is uitbetaald aan de telers. De verwachtingen voor 2009 waren na drie goede voorgaande jaren niet hoog gespannen. Er is minder pootgoed binnen de Europese Unie afgezet, daarentegen nam de export naar andere werelddelen toe. De uitbetalingsprijs per honderd kilo lag echter beduidend lager.

Een hogere hectareopbrengst compenseert de lagere kiloprijs, waarmee Agrico-pootgoedtelers zijn geconfronteerd. De gemiddelde uitbetalingsprijs is in het boekjaar 2009-2010 uitgekomen op € 24,69 per 100 kilo, € 5,50 minder dan vorig jaar. Hoge opbrengsten zorgen ervoor dat de financiële hectareopbrengst 7 procent onder de oogst 2008 ligt.

Consumptietelers hebben een beduidend minder goed jaar gehad, door lage prijzen voor industriële grondstoffen en de uitbreiding van de verwerkingscapaciteit in België. De concurrentie tussen fritesfabrieken was groot. De gemiddelde uitbetaalprijs voor alle industrierassen in de pool met en zonder bodemprijsgarantie was € 9,88. De opbrengst voor biologisch pootgoed komt uit op gemiddeld 10.177 per hectare. Dat is beduidend hoger dan in jaren met wisselende en lage opbrengsten.

De vooruitzichten zijn positief, meent waarnemend directeur Jan van Hoogen, die vorige week het roer overnam van directeur Ineke Mastenbroek. Van Hoogen stelt dat de export van tafelaardappelen aantrekt, waardoor ook de markt voor fritesaardappelen beter wordt. "Consumptietelers die geld verdienen, kunnen ook geld uitgeven om goed pootgoed aan te schaffen. Kortom, de vooruitzichten voor dit seizoen zien er positief uit."

Of registreer je om te kunnen reageren.