Akkerbouw

Nieuws

Agrico past akkoord aan

Agrico heeft het akkoord met Aviko Potato aangepast. Agrico gaat de vrije fritesaardappelen van de oogst van dit jaar verhandelen. De industrieaardappeltelers die overgaan naar een andere afnemer blijven vier jaar delen in de winst van Agrico.

Vorige maand besloot Agrico de handel in fritesaardappelen over te dragen aan Aviko Potato omdat de winstgevendheid steeds meer onder druk staat. Veel Agrico-leden hadden hier kritiek op.

Volgens commercieel directeur Jan van Hoogen komt Agrico zo tegemoet aan de kritiek. ”Er was commentaar op het wegvallen van marktwerking. Daarom verhandelt Agrico de vrije aardappelen van dit jaar zelf. De winstdeling blijft vier jaar gelden, mits de teler lid blijft. Zo krijgen de leden die aan een andere afnemer gaan leveren een vergoeding voor het feit dat ze Agrico hebben geholpen vermogen op te bouwen. Ook kunnen de telers pootgoed van Agrico-rassen kopen tegen de poolprijs.”

Voorzitter Herman Vermeer van de raad van beheer erkent dat Agrico tekort is geschoten in de communicatie met de leden. ”We verwachten dat we met deze aanpassing dit recht kunnen zetten.”
Aviko Potato heeft er belang bij dat zoveel mogelijk Agrico-telers de overgang maken, zegt directeur Dick Zelhorst. ”Daarom laten we de vrije aardappelen van de oogst van dit jaar door Agrico verhandelen. Ook stapt Aviko Potato uit de beurscommissie Emmeloord. De beurs functioneert goed, maar wij willen alle schijn vermijden dat we de aardappelmarkt zouden beïnvloeden.”

Of registreer je om te kunnen reageren.