Akkerbouw

Nieuws 172 x bekeken

Aardappeltelers VTA bewaren 8 procent minder

Noordhoek - Nederlandse akkerbouwers hebben 8 procent minder aardappelen in bewaring dan een jaar geleden. Dat blijkt uit de voorraadinventarisatie die Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) op 15 november uitvoerde.

De gemiddelde hectare-opbrengst is 4 procent lager dan vorig jaar. De soms problematische bewaaromstandigheden brengen de opbrengst naar verwachting verder omlaag. VTA concludeert dat 4 procent van het areaal van de ondervraagden waarschijnlijk helemaal niet meer wordt geoogst.
Volgens VTA groeit het aardappelareaal van hun leden sterker dan bij gemiddelde Nederlandse consumptieaardappelbedrijven. Hierdoor is de gemiddelde opbrengst per bedrijf hoger dan het jaar ervoor. De tegenvallende opbrengst wordt ruimschoots goedgemaakt door de areaalgroei. “Het is opmerkelijk dat VTA-leden, die hun aardappelen meestal langer bewaren dan gemiddeld, ruim 31 procent meer tonnen hebben geleverd dan het jaar ervoor”, vindt de akkerbouworganisatie.
VTA-bestuurder Meeuw de Bruijne is niet verrast door de uitkomsten. “De verwerkingscijfers zijn ook hoger. Bovendien loopt de export heel goed. Daarvoor moet de boer aardappelen leveren. De prijzen zijn ook beter dan vorig jaar.”

Of registreer je om te kunnen reageren.