Akkerbouw

Nieuws

AAFC verwacht groei areaal koolzaad in Canada

Montreal - Het areaal koolzaad in Canada groeit met 20 procent naar een record van 7 miljoen hectare.

Akkerbouwers hebben meer koolzaad gezaaid vanwege de hoge prijzen. Volgens het landbouwbureau Agriculture and Agri-Food Canada (AAFC) had het areaal nog groter kunnen zijn. Maar door de natte herfst konden veel akkerbouwers niet alle winterkoolzaad zaaien die ze wilden. Bovendien kon ook niet alle wintertarwe worden gezaaid, waardoor telers die percelen dit voorjaar kunnen inzaaien met zomerkoolzaad.

Bij een gemiddelde hectareopbrengst komt de Canadese koolzaadproductie volgend jaar op 12,5 miljoen ton. Dat is net iets minder dan de recordproductie van 2008 die op 12,6 miljoen ton kwam.

De Canadese verwerkers denken dat het record uit 2008 niet standhoudt, meldt analistensite Agrimoney. ”Nieuwe rassen geven een hoger hectareopbrengst. In 2015 zal de productie uitkomen op 15 miljoen ton.”

De koolzaadproductie van Canada is in tien jaar verdubbeld. AAFC verwacht dat bijna 15 procent wordt verwerkt door canadese verwerkers. ”Dat gaat volgend seizoen stijgen. Maar ook de export groeit. In landen als China, Mexico en Pakistan groeit de vraag naar koolzaadolie en koolzaadmeel doordat de bevolking toeneemt. De langetermijnvooruitzichten voor koolzaad zijn goed.”

Of registreer je om te kunnen reageren.