Akkerbouw

Nieuws 279 x bekeken 2 reacties

Rabo: prijzen agrarische grondstoffen stijgen verder

De prijzen op de agrarische termijnmarkten stijgen verder.

In het eerste kwartaal van volgend jaar bereiken ze het hoogste niveau van dit seizoen 2010/2011, schrijven analisten van Rabobank Agri Commodity Markets Research in een rapport.

De stijging komt omdat de vraag naar granen, sojabonen en suiker groter is dan de productie, stelt de bank. "Er is volgend seizoen een grotere productie nodig om de krimpende voorraden te compenseren, vooral in de graan- en oliezadenmarkt."

De stijging van de prijzen van agrarische grondstoffen is opmerkelijk, vinden de Rabo-analisten. "Er zijn ook neergaande tendensen in de markt, zoals de verkoop door speculanten en de zorgen die er zijn over de schulden van enkele EU-lidstaten. Ook de wens van China om de economische groei en de inflatie te beteugelen en een sterkere Amerikaanse dollar geven een toenemende druk op de prijzen van agrarische grondstoffen."

Toch verwachten de Rabo-analisten dat vooral mais duurder wordt door de krappe beschikbaarheid. “Er is een groei van het maisareaal nodig om vraag en aanbod in evenwicht te houden.”

Ook sojabonen worden duurder, stelt de Rabobank. "Ook al kan het beleid van China de vraag naar sojabonen doen verminderen, verwachten we geen grote daling van de vraag. Ondanks de daling van de sojaprijzen in november. De tarweprijs wordt meegetrokken met die van mais en sojabonen. Begin 2011 kunnen de exporterende landen niet meer volledig voldoen aan de vraag naar tarwe op de wereldmarkt."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Klant van

    Als ik maar geld kan krijgen, dan ga ik weer investeren.

  • no-profile-image

    g

    varkensvlees is toch ook een agrarise grondstof ????????????????????????

Of registreer je om te kunnen reageren.