Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

Voorcampagne cichorei van start in Zeeland

In Zeeland is vorige week een begin gemaakt met de voorcampagne van de cichoreioogst. Loonbedrijf Van der Heijde uit Kamperland (Zld.) rooide met een aangepaste rooier de eerste percelen voor cichoreiverwerker Sensus.

Foto

 • Nadat een redelijke hoeveelheid regen is gevallen, 30 tot 40 millimeter, verloopt het rooien onder goede omstandigheden. Hier lost Van der Heijde de bunker in een vrachtcombinatie van teler Henk de Kater uit Geersdijk (Zld.). - Foto's: Anton Dingemanse

  Nadat een redelijke hoeveelheid regen is gevallen, 30 tot 40 millimeter, verloopt het rooien onder goede omstandigheden. Hier lost Van der Heijde de bunker in een vrachtcombinatie van teler Henk de Kater uit Geersdijk (Zld.). - Foto's: Anton Dingemanse

 • Bij deze vroege oogst zijn de pennen nog niet uitontwikkeld. De kwaliteit is echter wel beter dan die van laatgeoogste cichorei. De kleinste pennetjes blijven weleens achter in de zeefgrond. De zeefgrond laat zien dat de bovengrond lekker los is.

  Bij deze vroege oogst zijn de pennen nog niet uitontwikkeld. De kwaliteit is echter wel beter dan die van laatgeoogste cichorei. De kleinste pennetjes blijven weleens achter in de zeefgrond. De zeefgrond laat zien dat de bovengrond lekker los is.

 • Aan de hoop is te zien dat er wel wat puntbreuk optreedt. Dat komt doordat op de zwaardere gedeeltes de ondergrond nog vrij vast is.

  Aan de hoop is te zien dat er wel wat puntbreuk optreedt. Dat komt doordat op de zwaardere gedeeltes de ondergrond nog vrij vast is.

 • De grote pennen komen hoofdzakelijk van de perceeldelen waarvan de opkomst door de mindere omstandigheden tijdens de kiemperiode tegenviel.

  De grote pennen komen hoofdzakelijk van de perceeldelen waarvan de opkomst door de mindere omstandigheden tijdens de kiemperiode tegenviel.

 • Om goed cichorei te kunnen rooien heeft Van der Heijde het rooisysteem van een Vervaet Beeteater aangepast. Een van die aanpassingen zijn de rooischaren. Deze zijn langer en gaan dieper in de grond om de pen zo compleet mogelijk te kunnen rooien.

  Om goed cichorei te kunnen rooien heeft Van der Heijde het rooisysteem van een Vervaet Beeteater aangepast. Een van die aanpassingen zijn de rooischaren. Deze zijn langer en gaan dieper in de grond om de pen zo compleet mogelijk te kunnen rooien.

 • De reinigingszonnen hebben een smallere spijlruimte. Tegen de spijlen zijn blikken geplaatst om uitval zoveel mogelijk te voorkomen.

  De reinigingszonnen hebben een smallere spijlruimte. Tegen de spijlen zijn blikken geplaatst om uitval zoveel mogelijk te voorkomen.

 • Voorlopig is deze 8,5 hectare nog niet gerooid. De vrachtcombinatie haast zich naar de rooier om de bunker leeg te laten draaien.

  Voorlopig is deze 8,5 hectare nog niet gerooid. De vrachtcombinatie haast zich naar de rooier om de bunker leeg te laten draaien.

 • Bij teler van Maldegem in Wissenkerke (Zld.) is de cichoreimuis vrachtwagens aan het laden voor transport naar de Sensus-fabriek in Roosendaal (N.-Br.).

  Bij teler van Maldegem in Wissenkerke (Zld.) is de cichoreimuis vrachtwagens aan het laden voor transport naar de Sensus-fabriek in Roosendaal (N.-Br.).

 • Ondanks de kleinere maat van de pennen valt de tarra aan cichorei achter de muis mee.

  Ondanks de kleinere maat van de pennen valt de tarra aan cichorei achter de muis mee.

 • Deze cichorei is geteeld op een perceel met lichtere grond. Dat is in de bek van de muis te zien aan de geringere puntbreuk.

  Deze cichorei is geteeld op een perceel met lichtere grond. Dat is in de bek van de muis te zien aan de geringere puntbreuk.

Eén reactie

 • koestal

  Mooi, we hebben ze nu ook in het grasland, door de droogte hebben ze zich wel goed verspreid, misschien kun je hier ze hier straks ook rooien. Moeten ze op akkerbouwland ook beregend worden of wortelen ze daar ook diep genoeg?

Of registreer je om te kunnen reageren.