Foto: Sytze Bakker AkkerbouwFoto

Pootgoedoogst weer begonnen na lange natte periode

Veel pootgoed moest nog worden gerooid, terwijl ook zaaiuien nodig toe zijn aan de oogst. In het Noorden was het een tijdje te nat op de percelen. Toch gaat het rooien nu goed, is een veel gehoord geluid. Tevens kon nog op tijd worden gerooid voor het uitvoeren van een bemesting. We namen begin deze week een kijkje bij de pootaardappeloogst in Noord-Holland en in de Noordoostpolder.

Het rooien ging vlot, maar de opbrengst viel tegen. De mest kwam er keurig binnen de gestelde tijd op. Een dag later wordt een groenbemester (gele mosterd) gezaaid.

Over de volle lengte van de bewaarschuur hangt een lange band die met een dwarsafvoer de boxen kan vullen. De box met Markies is nu vol en de band hangt al boven de box voor de Désirées. In de hele bewaarschuur is alles al klaargezet en kan dus zo worden gevuld.

Gezien de afstand tot de bewaarschuur bij broer Nanno Bakker in Wieringerwerf worden drie kippers ingezet om de afstand te overbruggen. Hier zien we de aardappelen via de stortbak op grote hoogte de schuur in gaan.

Het rooien gaat mooi met de combinatie van de twee rooiers. Wat betreft capaciteit, maar ook logistiek heeft deze wijze van rooien voordelen. Na 49 jaar met Krakei rooien, die niet meer wordt gemaakt, Is deze Grimme een goed alternatief.

Heel handig is het doorsteken met de Wuhlmaus, door twee keer zes rijen bij elkaar te leggen. Hier wordt een kopakker voor het perceel Désirée gerooid. Tussen de bij elkaar gelegde rijen is nu genoeg ruimte om met de Grimme-rooier en de kippers met brede banden door te steken.

Bij Maatschap S.P. Bakker, bestaand uit de gebroeders André en Nanno Bakker uit Anna Paulowna in de kop van Noord-Holland, wordt pootgoed geoogst. Het betreft 4 hectare Markies en ongeveer 20 hectare Désirée. De maatschap teelt 43 hectare pootaardappelen, waaronder ook het ras Fontane en nog wat Bintjes. Twee aardappelrooiers pakken vier rijen tegelijk op het perceel van André Bakker. Met een Wuhlmaus 2011 legt Bakker twee rijen poters tussen twee nog te rooien rijen neer. De Grimme GT 170 S, met chauffeur Willem Boot, rijdt er vlak achter. De oogst komt in de ernaast rijdende kipper. Dit is het ras Markies. - Foto's: Sytze Bakker

Akkerbouwer Scholtens uit Marknesse rooit de laatste gang Agria-pootaardappelen, waar tot 15 september, de dag waarop de foto s zijn gemaakt, nog mest op gereden kon worden. Eerder was vanwege de nattigheid geen mogelijkheid om nog mest uit te rijden. Er zit dus druk op de ketel. Joan Scholtens: We zijn donderdag begonnen met 16 hectare bij Marknesse en rooien nu 9 hectare bij Nagele. Op de AVR-rooier zit ZZP er Piet Hilhorst, nu veel werkzaam bij Scholtens.

De pakweg 4 hectare Markies-poters leveren zo'n 10% minder opbrengst door het lagere tal. "Het zal rond de 40 ton per hectare zitten", schat Bakker de opbrengst. De Désirée zit dacht ik op 45 ton per hectare.

Met een eigen mesttank wordt 30 kuub rundveedrijfmest uitgereden door medewerker Lennard de Boer. Hij vult de eerste tank uit de mestcontainer. Loon- en transportbedrijf Buijert Zwartendijk Kampen bv voert de mest aan uit Mastenbroek.

De weersomstandigheden zijn uitstekend, kan niet beter", zegt Bakker. De grondsoort is 20 tot 35% afslibbare zavel. Beregenen kan Bakker niet. "We hebben geen bron.

Beheer
WP Admin