Vioolzaad dorsen. - Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Violen stationair dorsen met Clayson-dorsmachine

In de Zeeuwse gemeente Tholen leggen veel akkerbouwers zich naast de reguliere gewassen toe op het telen van bloemzaad. Een arbeidsintensieve en specialistische teelt die goed kan uitpakken maar soms ook niets oplevert.

Maatschap Verwijs uit Sint Philipsland dorst hier met een stationaire Clayson-dorsmachine vioolzaad. De complete planten zijn binnen voor een droogwand voorgedroogd. - Foto's: Anton Dingemanse

De zaaddozen gaan normaliter bij het drogen helemaal open. Een klein deel gaat in de dorsmachine nog open. Het is belangrijk al het zaad te winnen, omdat de prijs tientallen euro s per kilo bedraagt en er maar zo n 200 kilo per hectare wordt geoogst.

Het is belangrijk dat het gewas meteen na het maaien naar binnen wordt gehaald om te drogen. Dat laat deze foto wel zien. Tijdens het drogen barsten de zaaddozen open en komt er veel zaad op de vloer terecht.

De schuur is in beginsel ingericht voor de bewaring van uien en aardappelen. Om te voorkomen dat tijdens het drogen van zaadgewas het zaad door de schuur wordt geblazen, heeft Verwijs voor de ventilatoren een extra drukkamer gecreëerd. Deze doet dienst als droogwand.

Niet elke klimaatinstallatie in een drukkamer is geschikt voor het drogen van bloemzaden. Bij het drogen met de warme lucht rechtstreeks vanuit de kachel gaat de kiemkracht van het zaad achteruit door de verbrandingsgassen. In de drukkamer heeft maatschap Verwijs drie cv-ketels geïnstalleerd, die de benodigde warme lucht genereren.

Het uitgedorste stro en kaf kan met enige moeite net in de wagen. Het gaat terug naar het perceel. Het enige wat hier dus van het land komt is het zaad, de rest gaat weer terug de bodem in.

Het dorsresultaat; ogenschijnlijk nog veel kaf maar liever dit dan dat zaad verloren gaat. Hierna gaat het zaad in kisten naar de drogerij bij de aardappelveiling in Sint Annaland. Hier wordt het zaad geschoond voordat het aan de afnemer wordt geleverd. Daar vind de eindschoning en kwaliteitscontrole plaats.

Vanaf deze wagen wordt het gewas gedoseerd de dorsmachine in gevorkt. Verwijs teelde dit jaar 0,5 hectare violen. Jaarlijks teelt Verwijs wel tien soorten bloemzaad.

Het gewas is ruim een week eerder gemaaid en meteen voor de droogwand gezet om zaadverlies te voorkomen. Nu wordt het droge gewas met heftruck op een platte wagen gereden.

Deze Clayson is al een ouwetje, maar voldoet nog prima. Wel is de motor inmiddels verdwenen en draait de machine nu op de aftakas van de trekker.

Beheer
WP Admin