Akkerbouw

Foto & video

Oogst tulpenbollen begonnen na onzekere periode

Veel bollentelers zullen groeiseizoen 2020 lang herinneren als moeilijk en onzeker.

Na een nat najaar en begin van het nieuwe jaar stonden de bollen op het punt om boven te komen toen we geconfronteerd werden met het wereldwijde coronavirus. Alle handel werd stilgelegd.

Dit had grote gevolgen voor de bloemen- en plantenmarkt, met name voor de broeierijen van tulpenbollen. Er werden zelfs bollen en kleine oppervlakten in de teelt voortijdig gestopt en vernietigd.

Nu is de oogst volop begonnen na een groeiseizoen van vooral droogte, wat de afsterving heeft versneld.

Foto

 • Bloembollenbedrijf Gebr. van Ruiten uit Nieuwe Wetering (Noord-Holland) laat hier een perceel jonge aanplant tulpenbollen bij Dronten (Flevoland) rooien door loonbedrijf Heyboer uit Biddinghuizen. Van Ruiten teelt tussen 50 en 60 hectare in Flevoland. - Foto: Sytze Bakker

  Bloembollenbedrijf Gebr. van Ruiten uit Nieuwe Wetering (Noord-Holland) laat hier een perceel jonge aanplant tulpenbollen bij Dronten (Flevoland) rooien door loonbedrijf Heyboer uit Biddinghuizen. Van Ruiten teelt tussen 50 en 60 hectare in Flevoland. - Foto: Sytze Bakker

 • Heyboer heeft zich gespecialiseerd in 200 tot 300 hectare bloembollenteelt, van planten (met drie planters) tot en met de oogst (vijf rooiers). Werkzaamheden zijn inclusief spuiten en beregening (drie haspels). De bollen worden opgevangen in kisten op kistenwagens en bij één rooier worden kiepwagens ingezet.

  Heyboer heeft zich gespecialiseerd in 200 tot 300 hectare bloembollenteelt, van planten (met drie planters) tot en met de oogst (vijf rooiers). Werkzaamheden zijn inclusief spuiten en beregening (drie haspels). De bollen worden opgevangen in kisten op kistenwagens en bij één rooier worden kiepwagens ingezet.

 • De tijd van rooien brak snel aan door het warme weer en op deze zware (40%) afslibbare grond ging het rooien vrij goed. Chauffeur op de rooier is Sander Vosjan van Heyboer en de kistenwagens worden gereden door Don Berghuis en Rick van Jaarsveld.

  De tijd van rooien brak snel aan door het warme weer en op deze zware (40%) afslibbare grond ging het rooien vrij goed. Chauffeur op de rooier is Sander Vosjan van Heyboer en de kistenwagens worden gereden door Don Berghuis en Rick van Jaarsveld.

 • Machinist op de rooier is Jeroen Geschiere van Heyboer. Het aansturen van een nettenrooier is goed opletten met de vele hydraulische en elektrische aandrijvingen voor bandsnelheden, diepte, enzovoorts.

  Machinist op de rooier is Jeroen Geschiere van Heyboer. Het aansturen van een nettenrooier is goed opletten met de vele hydraulische en elektrische aandrijvingen voor bandsnelheden, diepte, enzovoorts.

 • We kunnen spreken van veel grondverzet op en onder de netten met de bollen tussen de netten. Het telen van bloembollen op zware grond is op deze manier heel goed mogelijk in netten boven en onder de bollen.

  We kunnen spreken van veel grondverzet op en onder de netten met de bollen tussen de netten. Het telen van bloembollen op zware grond is op deze manier heel goed mogelijk in netten boven en onder de bollen.

 • Zo komen de bollen tevoorschijn uit het net: mooi schoon, zodat ze niet gespoeld hoeven te worden. Spoelen kan voor de bollen stress opleveren bij de groei in de broeierij.

  Zo komen de bollen tevoorschijn uit het net: mooi schoon, zodat ze niet gespoeld hoeven te worden. Spoelen kan voor de bollen stress opleveren bij de groei in de broeierij.

 • Arjan van Klink uit Roelofarendsveen vangt op de kistenwagens de eerste bollen op met een valbreker in de kisten. Beschadiging van de bollen geeft ook stress, volgens van Klink.

  Arjan van Klink uit Roelofarendsveen vangt op de kistenwagens de eerste bollen op met een valbreker in de kisten. Beschadiging van de bollen geeft ook stress, volgens van Klink.

 • Hier een beeld van de pittige zware grond die nog vochtig is van de beregening. Die moest dit seizoen wat vaker uitgevoerd worden.

  Hier een beeld van de pittige zware grond die nog vochtig is van de beregening. Die moest dit seizoen wat vaker uitgevoerd worden.

 • Het op een geer eindigende stukje jonge aanplant bloembollen Candy Prince is er bijna uit. Dit waren kleine bollen bij de aanplant en zijn nu uiteraard wat dikker met het oogsten. De opbrengsten zijn door de droogte wat lager dan normaal.

  Het op een geer eindigende stukje jonge aanplant bloembollen Candy Prince is er bijna uit. Dit waren kleine bollen bij de aanplant en zijn nu uiteraard wat dikker met het oogsten. De opbrengsten zijn door de droogte wat lager dan normaal.

 • Transportbedrijf van Benten & Zn uit Roelofarendsveen (Noord-Holland) vervoert de bollen naar de opslag en broeierij in Nieuwe Wetering, met chauffeur Louis Zandvliet. Nu alleen afvragen hoe de afzet van de bollen zich gaat ontwikkelen.

  Transportbedrijf van Benten & Zn uit Roelofarendsveen (Noord-Holland) vervoert de bollen naar de opslag en broeierij in Nieuwe Wetering, met chauffeur Louis Zandvliet. Nu alleen afvragen hoe de afzet van de bollen zich gaat ontwikkelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.